Káva (spolu s čajom) patrí medzi absolútne najobľúbenejšie nápoje na svete. Množstvo ľudí si bez rannej kávy nevie predstaviť (najmä pracovný) deň. A zrejme o každom milovníkovi kávy platí, že chce byť schopný si skvelú kávu pripraviť aj doma.
Espresso naozaj expresne
Spôsobov, ako si doma pripravovať lahodnú kávu, je viacero. V základe ich však môžeme rozdeliť na dva: espresso z kávovaru alebo filtrovaná káva pripravovaná rôznymi alternatívnymi metódami, medzi ktoré patria V60, chemex a mnohé ďalšie.
Aj keď množstvo ľudí nedá na „filter“ dopustiť, veľa fanúšikov má aj poriadne talianske espresso. To si môžete pripraviť pomocou pákového kávovaru (ak sa chcete do prípravy kávy viac „vložiť“) alebo v prípade, že si chcete dobrú kávu pripravovať maximálne jednoducho, pomocou automatického kávovaru.
Práve vďaka obľúbenosti kávy a jednoduchosti prípravy espressa (a ďalších kávových nápojov) sa z automatických kávovarov stala už pomerne bežná súčasť moderných kuchýň. Nie je to však len o samotnom kávovare, ale aj o tom, akú kávu kupujete.
Akú kávu?
Aká je teda najlepšia káva do automatického kávovaru, resp. všeobecne na espresso? Je to káva s tmavým pražením. To preto, že vďaka tmavšiemu praženiu je káva ľahšie extrahovateľná a jej acidita (kyslosť) je vo forme espressa viac „zaobalená“ a menej ostrá. Kávy, ktoré boli tmavšie pražené, majú čokoládovejšie, prípadne orieškovejšie chute a ich acidita je naozaj len minimálna, takže z tohto hľadiska sa nemusíte ničoho obávať.
Znamená to, že z kávy so svetlým pražením sa espresso pripraviť nedá? To zas nie a dokonca môže byť aj espresso z takejto kávy skvelé. Takéto kávy sú však horšie extrahovateľné a majú kyslejšie chute, čo nemusí vyhovovať každému. Ale sú ľudia, ktorí si aj espresso pripravujú z káv, ktoré boli svetlejšie pražené.
Zdroj obrázka:
- Autor: arthurhidden / Stock.adobe.com