Vákuovačka, teda zváračka fólií patrí medzi kuchynské zariadenia, ktoré možno zo začiatku nebudete považovať za dôležité. Ak ale zistíte všetky výhody vákuovačky, určite si ju obľúbite. Viete, ako si vybrať tú správnu? Poradíme vám, na čo treba pri kúpe vákuovačky myslieť.
Redukcia potravinového odpadu je dôležitá téma, ktorú by sme nemali podceňovať. Práve používanie zváračky fólií je skvelý spôsob, ako na to. Vákuovo balené potraviny vydržia 3 – 5 krát dlhšie ako nebalené potraviny. Okrem toho budú po príprave chutiť úplne ako čerstvé.
Pred nákupom vákuovačky zvážte:
- Ako často chcete vákuovačku používať,
- ako ju chcete skladovať,
- výkonnosť, respektíve saciu silu a saciu rýchlosť,
- výrobcu.
Vákuovačky sa delia na dva základné druhy, a to na domáce a komerčné. Pokiaľ chcete vákuovačku využívať na bežnú spotrebu, je zbytočné investovať peniaze do väčších a drahších zariadení. Naopak, ak máte napríklad gastro prevádzku a vákuovať budete aj niekoľkokrát denne, domáca vákuovačka by sa vám veľmi rýchlo opotrebovala.
Ďalej môžete nájsť ručné alebo automatické zváračky fólií. Automatické sú síce o niečo drahšie, avšak vrecko s potravinami dokážu aj zvariť, čím sa potraviny stávajú dokonale chránenými pred vonkajšími vplyvmi.
Na čo treba pri výbere vákuovačky myslieť?
Pri výbere vákuovačky si určite všímajte to, aký má výkon. Ak ste menej členná domácnosť a nevaríte každý deň, bude vám stačiť vákuovačka s výkonom približne 100 – 130 wattov.
Tie výkonnejšie, ktoré sú plne automatické a aj rozmerovo väčšie, majú výkon okolo 350 wattov. Používajú sa najmä v gastro prevádzkach a sú aj voľne stojace, pre rýchlejšiu a ľahšiu manipuláciu.
Vždy si pri výbere vákuovačky skontrolujte, aké vrecká sú do nej vhodné. Musíte si premyslieť, aké veľké potraviny plánujete vákuovať a podľa toho si vybrať, akú veľkosť vreciek budete využívať najčastejšie. Taktiež myslite na to, že do niektorých zváračiek fólií pasujú iba unikátne vrecká, ktoré sú často predražené.
Funkcie vákuovačky potravín
Funkcia mäkkého odsávania – s takouto vákuovačkou budete vedieť odsať vzduch aj z tekutých potravín ako sú polievky, omáčky alebo rôzne zeleninové a ovocné šťavy.
Poistka proti prehrievaniu – radšej si vyberte vákuovačku, ktorá má poistku proti prehrievaniu. Vyhnete sa tak prípadným komplikáciám pri zváraní potravín.
Dvojitý zvar – niektoré vákuovačky majú dvojitý zvar, čo zabezpečí ešte lepšiu ochranu. Občas sa totiž môže stať, že sa vrchý zvar pri manipulácii poškodí.
Displej – vákuovačky s displejom vás prehľadne informujú o stave zariadenia, môžete si vybrať rôzne nastavenia.
Pokiaľ si chcete potraviny uchovávať čerstvé čo najdlhšie, vákuovačka sa vám určite zíde. Zabránite tak častému a zbytočnému vyhadzovaniu jedla, ktoré je spôsobené napríklad nesprávnym skladovaním.
Odporúčame: Tipy ako správne vákuovať potraviny nájdete na stránke – domavi.sk/vakuovacky