Dnes hádam už každý vie, že je rozumné dávať si pozor na to, čo jeme. Ľudia s rôznymi intoleranciami na látky obsiahnuté v potravinách si musia dvakrát rozmyslieť, čo vložia do úst. Avšak možno ani oni nevedia, že niektoré lieky a výživové doplnky obsahujú lepok, ktorý komplikuje život celiatikom.
Celiakia je nepríjemná vrodená porucha metabolizmu, pri ktorej organizmus zle reaguje na lepok (glutén). Ten sa bežne nachádza napríklad v obilninách, najmä v pšenici, jačmeni a raži. V závislosti od formy poruchy stačí menšia či väčšia dávka lepku a človek sa musí vyrovnať s celým radom nepríjemných syndrómov.
Aj preto niektorí ľudia v potravinách tak pozorne čítajú etikety. Aby si, ľudovo povedané, nedráždili črevo. V lekárni však už takí obozretní nie sú. Veď komu by napadlo, že výživové doplnky alebo lieky na tlmenie bolesti môžu obsahovať glutén, a teda celiatikom spôsobiť problémy?!
Kto sa pýta, ten sa nedozvie?
Kým lieky a výživové doplnky vhodné pre diabetikov bývajú jasne označené, celiatici v tomto smere zatiaľ ťahajú za kratší koniec. Zistiť, či preparáty obsahujú lepok, majú niekedy problém aj lekárnici.
„Pomocné látky v liekoch a sirupoch môžu byť vyrobené z obilnín, a preto môžu obsahovať lepok. Najčastejšie ide o škroby a modifikované škroby, ktoré sa používajú ako stavebná látka v tabletách a granulátoch,“
hovorí farmaceutka Zuzana Bajzíková. Zo škrobu sa vyrába maltitol (E965), čo je alkoholický cukor s nižším glykemickým indexom ako sacharóza, preto sa využíva ako sladidlo v sirupoch vhodných pre diabetikov.
Sorbitol (D-glucitol, E420) má podobné vlastnosti a využitie ako maltitol, prirodzene sa nachádza v jarabine, čerešniach a niektorom ovocí, priemyselne sa vyrába zo sacharózy z kukurice a lepok neobsahuje. Modifikovaný sorbitol (E1420) však lepok obsahovať môže, pokiaľ je získaný z pšenice.
„Maltitol a sorbitol sa okrem sirupov a granulátov pridávajú aj do cmúľacích pastiliek a niektorých druhov tabliet, no na škatuľke ani v príbalovej informácii sa často nedočítate, akého pôvodu je škrob a jeho produkty maltitol a sorbitol, či bol použitý pšeničný, alebo je to kukuričný či ryžový škrob, ktoré lepok neobsahujú a nepredstavujú pre celiatika žiadne riziko,“
pokračuje farmaceutka.
„Myslím si, že výrobca lieku by mal pomocné látky presne definovať alebo označiť produkt ako vhodný pre celiatika, uľahčil by tým prácu farmaceutom a život pacientom, ktorí často pátrajú po zložení lieku, lebo nevedia, či im aj to malé množstvo lepku spôsobí alebo nespôsobí zhoršenie ochorenia.“
Pre niekoho málo, pre iného priveľa
Práve množstvo lepku býva to, čo celiatici skúmajú, pretože kým organizmus jedného reaguje aj na stopové množstvo, organizmus druhého si bez problémov poradí aj s väčšou dávkou.
„Závažnosť postihu pri užívaní liekov alebo výživových doplnkov obsahujúcich glutén sa pri celiakii alebo ostatných, celiakii podobných enteropatiách môže líšiť v závislosti od antigénneho podnetu. Stupeň postihnutia čreva, ako aj symptómy bývajú rôzne. Kým niektorí pacienti sa s istým množstvom lepku vyrovnajú absolútne ľahko, iní môžu mať ťažkosti, preto je pre nich fakt, že lepok sa z potravy úplne odstrániť nedá, zrejme nepríjemný,“
hovorí internista MUDr. Pavol Hrčka.
Potraviny áno, lieky nie
Zistiť, či to, čo chcete kúpiť v lekárni, obsahuje alebo neobsahuje lepok, je jednoduchšie pri výživových doplnkoch než pri liekoch. Na rozdiel od výrobcov liekov patria totiž producenti výživových doplnkov nie do farmaceutického, ale potravinárskeho priemyslu a musia ako ostatní producenti potravín na svojich výrobkoch uvádzať, respektíve zvýrazňovať alergény, ktoré výrobok obsahuje.
Oslovili sme slovenskú rodinnú firmu Natures, ktorá má v oblasti vývoja a výroby výživových doplnkov mnohoročné skúsenosti a svoje produkty distribuuje do celého sveta, či a ako kontrolujú obsah alergénov vo svojich výrobkoch.
„Od výrobcov jednotlivých zložiek, ktoré v našich výrobkoch používame, si nechávame posielať dokumenty, v ktorých kontrolujeme špecifikácie, resp. certifikáty analýz o používaných šaržiach výrobkov. Ak by zložka obsahovala alergén a vo výslednom zložení by množstvo alergénu bolo nad určitú hodnotu, musíme uviesť, že výrobok obsahuje tento alergén. Ak je obsah alergénu pod stanovenou hodnotou, môžeme napísať, že výrobok môže obsahovať stopy alergénu,“
vysvetľuje odborník na beta glukán z Naturesu Adrián Doboly a pokračuje,
„výrobcovia, ktorí spracovávajú viacero druhov potravín na tých istých linkách, musia tieto informácie uvádzať tiež, pretože aj keď nedôjde k fyzickému stretu výrobku s alergénom, môže dôjsť ku krížovej kontaminácii.“
Takže, pozorný celiatik, ktorý číta zloženie výrobku, by mal byť v prípade výživových doplnkov v bezpečí. Keď však chce bez následkov na svojom tenkom čreve užívať nejaké lieky, zrejme ho čaká dlhšie pátranie, aby zistil, či obsahujú alebo neobsahujú glutén.