Espresso kávovaru stačí na vytvorenie šťastia naozaj málo – iba niekoľko zomletých zrniek praženej kávy malá kanvička mlieka. Nie každý stroj to však vie rovnako dobre a pokiaľ si na kvalite svojej kávy potrpíte, nasledujúce riadky vám ukážu, s čím kvalitný espresso kávovar musí disponovať.
Ovládanie
Vybrať si manuálne, alebo elektronické ovládanie? Či už si zvolíte kávovar s mechanickými páčkami, alebo elektronickými tlačidlami, vo finále to nie je rozhodujúci faktor.
Oboje ovládanie má rovnaké funkcie. Elektronické ovládanie, ako má napr. Kávovar nivona 758, je výhodné v tom, že umožňuje vypnutie kávy po prietoku stanoveného množstva vody. Pri údržbe rozhoduje viac to, či sú vyrobené plochy z plastu, alebo kovu.
Svetlá výška
Ľudia majú pri pití kávy rôzne zvyky. Niektorí si svoju kávu vychutnávajú z vysokého skleneného pohára, iní zase siahnu po espresse v malej šálke. Pokiaľ však chcete mať čo najjednoduchšiu prípravu a čo najmenšie množstvo špinavých nádob, sklo a porcelán sa musí vždy zmestiť pod výtokovú dýzu.
Espresso
Rozdiel medzi jednotlivými modelmi kávovarov pocítite predovšetkým pri výbere kávy. Všimnete si to najmä vtedy, ak pri každom posedení pripravíte niekoľko voňavých espress. Kvalitnejšie modely, ako sú nemecké kávovary Nivona vytvárajú ako keby tmavý nadýchaný zákusok.
Menej kvalitným zase chýba sýtosť a bohatá pena, ktorá by sa udržala na hladine až do vypitia. To vám pri kvalitných nehrozí. Tento nedostatok sa dá kompenzovať prostredníctvom štedrej dávky mlieka.
Napeňovanie
Na oko sa všetky dýzy zdajú také isté. Rozdiel si všimnete akonáhle začnete v kovovej kanvičke napeňovať vychladené plnotučné mlieko. Kvalitné kávovary vytvárajú jemnú penu plnú drobných bubliniek. Menej kvalitné kávovary vytvárajú trvácnu penu s väčšími vzduchovými vankúšikmi.
Údržba
Pravidelne týždenne odvápňovať kávovar je rovnako dôležité, ako čistiť napeňovaciu dýzu od zvyšku spálených bielkovín a cukrov. Okolie kávovaru býva totiž bežne pofŕkané kávou a mliekom, alebo zasypané škoricou.
Voda
Je známe, že káva z filtrovanej vody vyzerá a chutí lepšie ako voda z vodovodného kohútika. Zásobník kávovaru je síce dostatočne veľký, pre odstátie vody sú však vhodné filtračné kanvice. Kanvice taktiež dokážu pomôcť vode nabrať sviežosť.