Chcete svojim blízkym urobiť krásne veľkonočné sviatky? Zapojiť deti do kreatívneho zdobenia? A odzbrojiť partnera, aby tento rok pri šibačke nebol taký vášnivý ako vlani? Upečte pre svojich blízkych pravého veľkonočného barančeka v bielom kožuchu s čokoládou.
Ingrediencie:
- hrubá múka na vysypanie formy
- maslo na vymastenie formy
- 5 oddelených vajec
- 2 celé vajcia
- 300 g polohrubej múky
- 250 g cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1/2 citrusu
- zdobenie
Nástroje:
- metlička
- misa
- forma
- odšťavovač
- strúhadlo
Základom každého pečenia je dobre rozohriata rúra. Nastavte ju na 180 °C a vezmite si formu, či už na barančeka alebo akékoľvek iné zvieratko, a dôkladne ju vymastite zmäknutým maslom a následne vysypte tromi lyžicami múky.
Potom si pripravte do misy vajcia, oddelené žĺtky, kryštálový i ten vanilkový cukor a všetko spolu vyšľahajte do peny pomocou metličky Fiskars.
Ďalej si vezmite jemné strúhadlo Fiskars s oranžovým chráničom, vďaka ktorému si nezraníte ruku, a nastrúhajte približne jednu čajovú lyžičku citrónovej kôry do misy. Ako ďalší krok vytlačte šťavu z polovice citrónu lisom Fiskars a prilejte ju tiež do misy. Lis Fiskars má praktickú mištičku umiestnenú hneď pod pracovnou časťou, takže sa vám pri prelievaní nič nevyleje.
Jemné strúhadlo Fiskars s chráničom proti skĺznutiu ruky. Vyrobené pre ľahkú a bezpečnú prácu. Odporúčaná cena: 19,90 eur.
Lis na citrusy s miskou bráni akémukoľvek rozliatiu šťavy a navyše sa veľmi ľahko udržiava. Odporúčaná cena: 9,90 eur.
Následne si vezmite druhú misu a s metlou Fiskars z rady Functional Form, ktorej silikónové hroty vám na rozdiel od kovových nepoškriabu riad, vyšľahajte z bielkov tuhý sneh. Ten potom premiestnite do prvej misy.
Metla proti poškriabaniu z rady Functional Form má hroty potiahnuté silikónom, čím chráni váš riad pred poškriabaním. Odporúčaná cena: 9,90 eur.
TIP: Správne ušľahaný sneh spoznáte, keď obrátite misu hore nohami a sneh nevypadne na zem.
Potom obsah vylejte do formy na pečenie barančeka, priklopte a vložte do predhriatej rúry. Pečte zhruba 35 minút, pokiaľ nebude cesto krásne zlaté.
TIP: Po vytiahnutí z rúry odporúčame zabaliť do vlhkej utierky a nechať hodinu chladnúť. Baranček sa vám potom z formy bude ľahšie vyberať.
Na tradičné dozdobenie môžete použiť bielky vyšľahané s cukrom a urobiť tak barančekovi huňatý biely kožuch. Namiesto očí použite lentilky, dajte mu mašľu okolo krku a na ďalšie dozdobenie môžete použiť napríklad čokoládu.