Ako by ste sa pozreli na mňa, ak by som vám pred päťdesiatimi rokmi oznámil, že idem vyrábať čokoládovú pomazánku na chleba, s ktorou prerazím vo svete. Zrejme týmto slovám by vtedy neuveril ani muž o ktorom je dnešný príbeh úspešných firiem.
Michele Ferrero po smrti svojho otca a strýka prevzal na seba malý podnik na výrobu cukroviniek. Všetko sa to začalo v roku 1946 v mestečku Alba – severozápadné Taliansko. Bolo to už obdobie po svetovej vojne, a u ľudí sa obnovil aj dopyt po sladkostiach. Dovtedy sa väčšinou tieto dobroty dali zohnať v malých cukrárňach a ručných malovýrobách, ale dopyt bol obrovský. A v tej dobe Pietro Ferrero vynašiel systém, ktorý mu umožnil vo veľkom vyrábať sladkosti vysokej kvality a navyše aj za dobrú cenu. Prvým výrobkom bola ,, Pasta Gianduja,, ktorá bola neskôr premenovaná na dnes už každému známu Nutellu. Myšlienka, že si chlieb natriete čokoládovou pomazánkou sa ujala s obrovským úspechom.
Michele Ferrero od začiatku prebratia výroby dodržoval tri dôležité zásady, ktoré mu prinášali úspech.
Ingrediencie museli byt vždy v najvyššej kvalite.
Originálne nápady
Vyrábať sa málo len s najnovšími technológiami.
Čoskoro si uvedomil silu marketingu a to, že so svojou pochúťkou môže osloviť aj zvyšok Európy. A tak v roku 1956 expandoval aj do Nemecka, kde založil dve cukrovinkové továrne. O dva roky neskôr svoju výrobu presunul aj do Francúzska. Po úspešnom prijatí ich cukroviniek v Európe sa Michael chcel zamerať aj na americký trh. V USA sa mu podarilo preraziť v roku 1969 a to vďaka ich novému výrobku, ktorý Američania ihneď s nadšením prijali – mentolové cukríky – TIC TAC. Ferrero si čoskoro aj na medickom trhu vybojoval prvenstvo v kategórii cukríkov pre svieži dych.,
Jednému zo svojich sladkých výrobkov sa rozhodli dať aj svoje priezvisko. Jedna sa o produkt Ferrero Rocher. Ferrero Rocher a Raffaelo sa stali neskôr tým najvyhľadávanejším darčekom v krajinách ako Kanada, Austrália či Japonsko. V deväťdesiatich rokoch sa značke Ferroro podarilo úspešné preraziť aj u náš a hlavne u detí z ich Kinder Surprise vajíčkom, ktoré deti dodnes zbožňujú.
S rodinným podnikom dnes pomáhajú aj Michelovi dvaja synovia Pietro a Giovanni. Dnes 87 ročný Michele Ferrero žije v Monte Carloa jeho dvaja synovia v Belgicku. Podnik je stále silno rodinne založený a vyzerá to tak, že jeho dvaja synovia nechcú porušiť tradíciu ich otca a hrdo vo výrobe kvalitných cukroviniek pokračovať. Michele je známy tým, že si svoje súkromie stále prísne stráži a často sa pohybuje radšej svojou vlastnou helikoptérou, neposkytuje rozhovory, nerád sa fotografuje a najdôležitejšia je preňho rodina. Preto je dosť možné, že aj vy si na konci týchto riadkov vravíte slová,, hmm.. to som teda netušil/a, že za všetkými týmito dobrotami stojí jeden človek,,
Do maškrtenia priatelia…