Káva sa pre mnohých stala neoddeliteľnou súčasťou každodennej rutiny a do práce by sa bez šálky tohto životabudiča nemohli ani vybrať. U iných zase evokuje chvíľku pokoja mimo hektického sveta.
Nech už je to akokoľvek, káva nie je len taký obyčajný nápoj, má svoju históriu a veľa kvalitných aj tých menej známych druhov. Vyznáte sa v nich?
Káva arabica a robusta sú tie najznámejšie
Paleta druhov kávy je skutočne veľmi rozsiahla. Najznámejšie sú však dva druhy kávovníkov – arabica a robusta. Káva arabica rastie v blízkosti rovníka a vo väčších nadmorských výškach, a vyžaduje si vytrvalosť v pestovaní.
Prvú úrodu totiž káva arabica ponúkne až po šiestich rokoch od zasadenia. Druhým najznámejším kávovníkom je robusta, ktorá obľubuje predovšetkým teplo, vlhko a najmä nížiny. V porovnaní s arabicou má väčší obsah kofeínu. Navyše, prvej úrody sa dočkáme už po dvoch rokoch.
Cibetková patrí k najdrahším
Cibetková káva alebo Kopi Luwak sa vyznačuje jedinečnou chuťou a vďaka princípu, ktorým vzniká, je jednou z najdrahších káv na svete. Zrná kávy Kopi Luwak prechádzajú tráviacim traktom cibetky a následne sa po vylúčení oddelia od trusu. Hoci to neznie nejako zvlášť lákavo, jadro kávového zrna zostáva nedotknuté a tento proces káve dodáva nezvyčajnú chuť.
Etiópska káva – matka všetkých káv
Medzi silné a výrazne aromatické kávy patrí matka všetkých káv – etiópska káva, ktorá sa radí k najlepším druhom na svete. Z Indie zase pochádza celý sortiment korenistých káv. K overeným druhom patria kávy z Peru, Papua Novej Guiney, Panamy, Hondurasu či Kene. Tieto krajiny pravdepodobne ani nedokážu vyprodukovať zlú kávu.
Oriešková káva z Jamajky
Jamajka je mikrovýrobcom jednej z najlepších káv na svete. Jamaica Blue Mountain je typická výraznou orieškovou chuťou, ktorá sa prejaví najmä pri strednom upražení. Za túto špecialitu si však aj priplatíte.
Foto: Bigstockphoto