Spoločnosť Altevita prichádza na slovenský trh so superpotravinou 21. storočia: zeleným čajom Matcha. Ide o 100% zelený čaj, ktorý má výnimočné nutričné hodnoty: obsahuje 137krát väčšie množstvo antioxidantov ako bežný zelený čaj, pomáha pri redukcii váhy, pôsobí preventívne proti hlavným civilizačným chorobám, pomáha pri zvládaní stresu, zlepšuje sústredenie a vďaka svojej práškovej forme sa môže mnohostranne využiť v gastronómii.
Foto: Zelený čaj Matcha – nápoj s výnimočnými vlastnosťami
Termín superpotravina je väčšinou známy čo sa týka exotického druhu ovocia alebo zeleniny, u ktorej boli namerané vysoké hodnoty živín alebo bolo zistené také chemické zloženie, ktoré prospieva zdraviu. V prípade čaju Matcha nejde o novinku, jeho zdravotné prínosy sú preverené stáročiami.
Príbeh čaju Matcha je fascinujúci a začína pred takmer 5000 rokmi. Bol objavený okolo roku 2500 pred našim letopočtom v čínskej prefektúre Yunnan. V stredoveku sa rozšíril po celej Číne a to hlavne vďaka buddhistickým mníchom, ktorí vyrábali prírodné liečivá z rôznych druhov rastlín v podobe prášku. Pretože Matcha čaj bol v čase svojho objavenia považovaný za liek, začal sa tiež spracovávať v podobe prášku. V 12. storočí pitie čaju priniesol zenový majster Eisei myšlienku pitia čaju Matcha do Japonska, kde ho užívali budhistickí mnísi a cisársky dvor, neskôr tiež samurajovia. V Ázii je Matcha čaj známy tiež pod názvom „cisársky čaj“. Po 800 rokoch, kedy bol Matcha čaj vyhradený japonskej vládnucej elite, si môže jeho chuť a predovšetkým výnimočné účinky, vyskúšať každý.
Výnimočnosť čaju Matcha spočíva vo vysokom obsahu antioxidantov. Jedna šálka čaju Matcha je z hľadiska nutričných hodnôt rovnako výživná ako 10 šálok zeleného čaju, pričom obsahuje 137krát väčšie množstvo antioxidantov ako nájdeme v bežnom zelenom čaji.
V čaji Matcha sa vyskytuje antioxidant EGCG, ktorý pomáha pri redukcii váhy tým, že zrýchľuje metabolizmus o 30 – 40%. Hoci šálka čaju Matcha obsahuje asi polovicu kofeínu ako rovnaké množstvo kávy, jeho povzbudzujúci účinok trvá podstatne dlhšie, asi 6 až 8 hodín. Je to spôsobené obsahom polyfenolu katechínu, ktorý spomaľuje vstrebávanie kofeínu. Vďaka obsahu ďalších účinných látok (napríklad L-theanínu) Matcha čaj zlepšuje sústredenie a je tiež účinným pomocníkom pri relaxácii.
Charakteristická zelená farba čaju Matcha sa docieli vďaka pestovaniu na zatienených poliach, ktoré sa mesiac pred zberom zakrývajú špeciálnou tieniacou technikou. Pretože k rastlinám v tom čase preniká len asi 10% svetla, vyrovnáva jeho nedostatok zvýšenou produkciou chlorofylu a aminokyselín. Práve odtiaľ pochádza jasne zelená farba čaju, ktorá je tiež ukazovateľom kvality: čaj žltý alebo hnedý je menej kvalitný ako smaragdovo zelený.
Po zbere, sušení a následnom triedení sa čajové lístky vé lístky melú na žulových mlynoch. Pri tradičnom spracovaní sa za hodinu zomelie asi 40 gramov čaju a zrniečka sú veľké 5-10 mikrónov. Vďaka tomu sa čaj ľahko rozpúšťa aj v studenej vode a podoba prášku ho predurčuje k širokému využitiu v kuchyni – z Matcha čaju sa dajú pripraviť koktejly, smoothie, rôzne cukrovinky, zmrzlina a mnoho iných chutných jedál.